FAQs

Work and Travel

Studenții care studiază  la una din instituțile superioare de învatamînt ”la zi” din Republica Moldova. Sunt acceptați toți studenți din anul I-II. Studenții din anul final și master nu sunt eligibili pentru program.

Toți studenții interrnaționali care iși fac studiile în Romania pot aplica pentru obținerea visei la ambasada Americană în București.

Iar studenți internaționali care iși fac studiile în R. Moldova inclusiv în Transnistria pot aplica la Ambasada Americană în Chișinau.

Agențiile locale de recrutare pot începe programarea studenților pentru interviul la ambasadă o dată cu obținerea formelor DS-2019. Dar interviul pentru obtinerea vizei se va incepe din Martie.

Ce se întîmpla atunci cînd studentul a fost arestat, dar studentul nu a fost gasit vinovat sau acuzațiile au fost retrase? Cum studentul trebuie să respundă în forma DS-160 despre arest.

În forma DS-160 se întreabă  “Ai fost vreo dată arestat ?” raspunsul trebuie să fie adevarat, și este necer să prezinți scrisoarea/extrasu/cazierul juridic de la Poliție sau Judecată indiferent cum a fost rezolvată problema/situația.

Aplicantul este întrebat  ”Ai careva membri ai familiei în SUA” răspunsul trebuie să fie Adevarat indiferent în ce relați te afli cu ei.

Aceste date de începere și sfîrșit a programului indică cînd tu poți să începi a lucra, și cînd tu trebuie să termini lucru. Tu poți ca să începi lucru la orce data care este indicată sau mai tirziu, dar ești neviot să finisezi nu mai tîrziu de sfîrșitul perioadei care este indicată în acesta formă DS-2019. Daca tu vei lucra dupa data indicată înforma DS-2019 atunci nu vei mai putea să obții visa pentru a participi la program pentru urmatori ani.

Vă rugam sa contactați compania sponsor înainte de a lua careva decizi și de a face careva schimbari. Daca tu faci careva schimbări fară permisiunia agenției sponsor atunci statutul dvs în program se va termina. Și daca statutul dvs în program este terminat, dvs sunteți nevoit să parasiți teritoriu Statelor Unite ale Americi imediat.

Date in DS-2019 indica perioda in care student are dreptul de munca in SUA. Consulatul ambasadei SUA roaga studenti sa se intoarca in tara in la finele programului. Cei care voi incalca prevederile terminilor a programului risca sa aiba greutati pe viitor sa obtine visa pentru SUA.

In caz daca exista orecare gresala in DS-2019 sau SEVIS, aceste documente obligatoriu trebuie sa fie schimbate. Schimbari in DS-2019 sau SEVIS se fac numai de companie sponsor din SUA.

Durata programului Work and Travel este pînă la 4 luni. Participantii pot intra in SUA cu 3 zile inailte de a incepe programul sau si sunt obligati sa se intoarca inapoi in tara natala nu mai tirziu de data de finisare a programului.

H2B

Există 2 perioade: de vară și de iarnă. Perioada de vară ajunge pînă la 3 luni (iunie, iulie, august). Perioada de iarnă ajunge pînă la 6 luni (noiembrie – aprilie). Durata sezonului poate varia și depinde de volumul de pește.

Traiul și mîncarea sunt oferite de către angajator pe teritoriul uzinei. Participanții lucuiesc în cămine și iau masa în cantină. Sunt 3 mese pe zi + pauze la cafea.

Cuplurile căsătorite pot pleca împreună și lucra la aceeși uzină.

Interviul cu angajatorul este obligatoriu. Angajatorul vine în Chișinău și agenția noastră are grijă de organizarea întilnirii angajatorului cu participanții, unde și are loc interviu-ul.

Interviul are loc la ambasada SUA. Pentru cei care dețin cetățenie română – la București, România.

Asigurarea medicală este obligatorie și este obținută doar prin intermediul companiei noastre.

Acest lucru nu este obligatoriu dar la sosirea în SUA trebuie să treacă o testare toxicologica pentru consumul de droguri și alcool (Drug Test). Bauturile alcoolice sunt strict interzise pe teritoriul uzinelor din Alaska. În caz că sunt depistate careva substanțe narcotice în sînge, participantul se întoarce acasă pe cont propriu.

Agenția noastră organizează zborul participanților în grupuri. Participantul nu se poate deplasa la lucru singur, deoarece angajatorul în același timp îi întîlnește pe toți în SUA după care îi duce la uzină.